Svenska smaker från skog och mark

Våra marker ligger på Småländska höglandet bara några kilometer från byn Komstad där Jonas Bronck föddes år 1600.

Där och i dess närhet plockar vi merparten av de råvaror som vi använder i våra produkter. Då delar av markerna dessutom tillhör ett naturreservat är våra produkter i det närmaste ekologiska, dock ej certifierade.

Naturligtvis använder vi inga artificiella tillsatser så som t ex färgämnen eller aromer - bara rena svenska smaker från skog och mark.

De alkoholhaltiga produkterna ligger i Systembolagets beställningssortimment och kan enkelt besällas via länkar här på hemsidan. 

De alkoholfria produkterna kan beställas direkt av oss via telefon eller mail.

Flaskor med olika Jonas Bronck's liqueur

Vi tillhandahåller även ett visst urval av diverse garnetyr i form av olika torkade blad, blommor, näver och pulver.

Jonas Broncks Spirit

Denna unika produkt är baserad på sav och löv från björk. Med en alkoholstyrka av 37% avnjutes den med fördel rumstempererad i stor kupa för att få fram den underbara smak och doften av småländsk björk.

JBSpirit passar utmärkt att drickas som en avec till en kopp kaffe, till några bitar lagrad cheddar eller en bit choklad. I restaurangkök har man både smaksatt ost och använt den i olika praliner, men framför allt används den som ingrediens i en rad olika drinkar och cocktails.

Då den levereras i en exklusiv 6-kantig kartong passar den även utmärkt som gåva, speciellt då den fascinerande historien om Jonas Bronck, vår granne, finns dokumenterad (engelsk text) på förpackningen.

Björk likör / syrup

Precis som med den alkoholstarkare produkten "Jonas Broncks Spirit, använder vi oss av både björksaven och de små späda "musöronen" vid tillverkningen av vår björklikör.

Alkoholstyrkan ligger på 18% och med en sockerhalt om ca 150gr/l. Den har doft och smak av björk med påtagliga honungstoner.

Används med fördel som dessertvin, smaksättare i drinkar, cocktails och desserter.

Vi tillverkar även en Syrup som är en fräsch alkoholfri produkt att använda till diverse alkoholfria sommardrinkar.

Älgört likör

Älgörten, denna fantastiska växt med doft av svensk högsommar och med en härlig, blommig smak med touch av bittermandel. Växer på blötlagda betesmarker och blommar i juli månad.

Den är väldigt medicinal då den bl a innehåller salicylsyra. Den är både vätskedrivande, febernedsättande, antiinflamatorisk och smärtlindrande...... det sistnämnda är ett utmärkt säljargument i baren då den "motverkar" baksmällan innan man ens fått den.

Älgörts likören, som levereras med några enkla drinkrecept, har en alkoholhalt på 18% och sockerhalten ligger på ca 150gr/l.

Den passar utmärkt som dessertvin, till ostar eller som smaksättare i olika desserter. Den är även väldigt användbar i drinkar. Få en häftig twist på en gindrink, smaksätt grädden till en kaffedrink eller varför inte prova att spetsa ett glas öl med lite Älgörtslikör, sockerlag och lime..... en underbar kombination som användes redan av de gamla vikingarna som spetsade sin mjöd med Älgört.

Aronia likör / juice

Aronia är ett av världens topp tre nyttigaste bär. Har den högsta uppmätta koncentrationen av antioxidanter och används i div naturpreparat. Kommer ursprungligen från Nordamerika där indianerna tidigt upptäckte dess välgörande egenskaper och därför användes av medicinmännen för att bota diverse åkommor.

Bäret växer i klasar och mognar på hösten. De är svårt att tajma skörden, när de väl är mogna äter fåglarna upp dem på 1-2 dagar. Bären har en mörk blåsvart färg och en komplex fruktighet med viss kärvhet. Smaken påminner lite om en mix av blåbär, vinbär, hallon, lingon och med aningens rönnbärsbeska i eftersmaken.

Aronia juice är 100% Juice, inget tillsatt vatten. Hälsodryck, Vitaminboost och även ett utmärkt alkoholfritt allternativ till rödvin.

Jonas Broncks Aronia likör har en alkoholhalt på 18% och en sockerhalt på ca 150gr/l.

Likören passar utmärkt i olika drinkar och cocktails och fungerar aldeles utmärkt till både ostar, som dessertvin eller som smaksättare i olika desserter.

Gran likör / syrup

Gran likören tillverkar vi på de späda granskotten som kommer på försommaren. De är en av de största c-vitaminkällorna vi har, och användes förr i tiden som hostmedicin i olika former, just på grund av sin höga koncentration av Vitamin c.

Gran likören, som levereras med några enkla drinkrecept, har en alkoholhalt på 18% och sockerhalten ligger på ca 150gr/l.

Den har en påtaglig smak och doft av nyhuggen granskog, och passar utmärkt i diverse drinkar och cocktails,gärna med gin som bas. Passar även som smaksättare i maträtter och då gärna till vilt.

Denna produkt är även en populär gåva inom Skogsnäringen. Sågverk, skogskonsulter och även privatpersoner har hittat Gran likören och upptäckt att gran även är användbar i flytande form.

Vi producerar även en Gran syrup med användningsområdet som ovan.

Myskmadra

Myskmadra är en marktäckande växt med en karakteristisk parfymerande doft. Den lämpar sig utmärkt i både cocktails, drycker och desserter. Prova gärna i vitt vin, glass, sorbet, cheesecake, creme brylee, eller tillsammans med syrliga frukter.

Beställs via Systembolagets privatimport.

Rallarros syrup

Rallarros eller Mjölkört som den även kallas, är en färggrann växt som blommar under högsommaren. Syrupen får en härlig blommig smak som är användbar i både drinkar och dessert.

Rosenkvitten likör / juice

En bortglömd äppelliknande frukt som egentligen tillhör familjen Rosenväxter (ej att förväxlas med "Kvittenäpplen").

Buskarna som är midjehöga och taggiga var relativt vanligt förekommande på gamla gårdar och torp. De mognar på senhösten och är väldigt sura men aromatiska.

Rosenkvitten likör är på 18% och innehåller ca 150gr socker/l. 

Rosenkvitten juice är vi troligtvis ensamma om. Färsk pressad Rosenkvittenjuice är en hållbar Svensk produkt att ersätta importerad Citron, Lime och Yuzu med. Varför flyga in syra från andra sidan jordklotet när vi har detta på hemmaplan?

Denna underbara juice med sin karakteristiska smak ger de flesta drinkar en ny dimension med bara en liten tillsatt mängd. Kan naturligtvis användas även i matlagning där man vill ha en äkta Svensk fräschör.

Rönnbärs likör

Denna likör tillverkar vi på C-vitaminrika rönnbär  plockade på våra marker och dess närområde. Likören har en underbar syra och påtaglig beska. Fungerar utmärkt som en aperitif, del i cocktails eller som en svensk Aperol.

Rönnbärslikören har en alkoholhalt på 18% och  innehåller ca 150 gr socker / liter.

"Aroniajuice" är 100% Juice, inget tillsatt vatten. Hälsodryck, Vitaminboost och även ett utmärkt alkoholfritt allternativ till rödvin.

Pressentlåda

Den snygga boxen är gjord på svensk björkfanér av lokal möbelsnickare och passar alla våra likörer. 

Trevlig present både som sommargåva med Älgörts likören eller till jul med "Julgrans likör".

Glasunderlägg

Vi har även glasunderlägg i björk med eller utan logotype.

Kontakta oss gärna via mail eller telefon för offert.